فهرست مطالب

مجله راهور
پیاپی 41 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید صمدپور، فهیمه خوش آهنگ قصر، علی اصغر ساری زاده، سید تیمور حسینی صفحات 9-42
    زمینه و هدف

    محاسبه سرعت در تصادفات، بخش مهمی از بازسازی صحنه تصادف را تشکیل می دهد. در دو دهه اخیر طراحی سیستم ترمز خودروها تغییر یافته و اکثر خودروها مجهز به سیستم ضد قفل (ABS)شده اند. با این اوصاف عملکرد ترمز وسایل نقلیه به طرز چشمگیری ارتقا پیدا کرده و این امر باعث شده است که کارشناسان رسیدگی کننده به تصادف نتوانند سرعت این خودروها را در هنگام تصادف محاسبه نمایند؛ زیرا در چنین خودروهایی اثر ترمز در سطح جاده ناپایدار است و مدت زمان طولانی باقی نمی ماند. هدف این مقاله استفاده از پردازش تصاویر به دست آمده از فیلم های ویدیویی برای محاسبه سرعت خودروهای درگیر در تصادف است.

    روش

    در این تحقیق برای حل مسیله تعیین سرعت وسایل نقلیه مجهز به (ABS) در تصادفات رانندگی، از پردازش تصاویردوربین های نظارتی شهرداری یا هر دوربین نصب شده در سطح شهر، با توجه به مکان و زاویه استقرار آن ها و یک روش هموگرافیک استفاده شده است. این روش با استفاده از فیلم یک تصادف رانندگی و تبدیل آن به چندین فریم،  مستقیما سرعت وسیله نقلیه را بدون توجه به ابعاد وسیله نقلیه تعیین می کند.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق نشان می دهد که حداکثر خطای نسبی بین سرعت محاسبه شده و سرعت واقعی کمتر از 4 درصد است.

    نتیجه گیری: 

    روش پیشنهادی به طور موثری بر کاستی های روش های رایج محاسبه سرعت غلبه نموده است. همچنین این روش از سایر روش های پردازش تصویر، نظیر مدل میخ-سوراخ (Pine-Hole) و یا تبدیل های تصویری دارای محاسبات ساده تری بوده و به اطلاعات و اندازه گیری های کمتری در سطح زمین نیاز دارد.

    کلیدواژگان: سرعت، تصادف، پردازش تصویر، روش هموگرافیک
  • ولی مریدی، منیژه ظهوریان پردل، رضا برنا، علیرضا شکیبا صفحات 43-80
    زمینه و هدف

     تصادفات جاده ای به صورت روز افزون و سالانه تعداد زیادی از شهروندان را به کام مرگ می کشانند و در واقع یکی از مسایل جدی کشور و استان لرستان تلقی می شود. هدف اصلی این پژوهش تحلیل آسیب پذیری شبکه حمل و نقل جاده ای محور خرم آباد – بروجرد در شرایط تغییر اقلیم می باشد.

    روش

     روش مورد استفاده در مطالعه حاضر آزمون جرم مضاعف، تحلیل زمانی – مکانی با استفاده از نرم افزار Gis و پیش بینی شرایط آتی تحت سناریو[1] و مدل اقلیمی جهانی[2]  در یک دوره آماری 30 ساله استفاده شده است که تحلیل زمانی و مکانی داده ها به روش وزن دهی مورد بررسی قرار گرفته است. مضافا جهت بررسی رابطه تصادفات از رگرسیون خطی نیز استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج حاصله نشان داد موثرترین شاخص های حدی اقلیمی در این محور که طولانی ترین و مهم ترین محور استان لرستان می باشد حداکثر بارش روزانه در ماه و روزهای سرد می باشد. همچنین روند شاخص ها در بخش های میانی و انتهایی این محور کاهشی می باشد و میزان تصادفات روند مشابه آن ها را نشان می دهد. بر عکس نواحی ابتدایی و انتهایی محور،  دو شاخص موثر بر این محور در نواحی میانی، روند افزایشی را نشان می دهد. که میزان تصادفات در طول دوره آماری متاثر از این دو شاخص روند آن هم افزایشی است.

    نتیجه گیری

     برازش مدل رگرسیون برای محور مورد مطالعه در سطح 0.05 P معنی دار و موثرترین شاخص های اقلیمی موثر نیز به ترتیب حداکثر بارش یک روزه و روزهای سرد می باشد. در برآوردهای پیش بینی هم بیشترین میزان تصادفات در بخش های مرکزی محور حدود 6-5 درصد برای دو سناریو آر.سی.پی 5/4 و 5/8 پیش بینی شده است. نتایج این تحقیق با تحقیقات انجام شده تحت عناوین مرتبط با اقلیم و تصادفات جاده ای توسط فرانسوا، استوکر و همکاران و آملونگ و وینر  همسو بوده  است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، جاده، جرم مضاعف، تصادف، خرم آباد، بروجرد
  • طاها عشایری صفحات 117-165
    زمینه و هدف

     کنترل اجتماعی؛ ابزار نظارت، هدایت، سازگاری فرد با قوانین جامعه و همچنین وسیله پیشگیرانه از تخلف و بزهکاری اجتماعی است که به دو نوع رسمی (مجازات کیفری-جزایی) و غیررسمی (طرد، ریشخند و سرزنش) است. در شهر اردبیل طی سال‌های اخیر میزان تخلفات رانندگی روندی افزایشی داشته است. هدف اصلی پژوهش مطالعه رابطه کنترل اجتماعی و تخلفات رانندگان در بین شهروندان اردبیلی در سال 1401 است.

    روش

     روش پژوهش حاضر پیمایش (کمی و با ابزار پرسشنامه) و جامعه آماری آن 480322 نفر که از طریق فرمول کوکران 384 نفر انتخاب و پرسشنامه (استاندارد و محقق ساخته) به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده در بین شهروندان (زن و مرد) توزیع‌شده است. روایی پژوهش به‌وسیله متخصصان علوم اجتماعی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (0.7) برآورد شده است.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان می‌دهد نتایج که گروه‌های مختلف مردان (10.46)، افراد مجرد (12.7)، گروه سنی 18 تا 30 سال (12.07)، افراد بی‌سواد و ابتدایی (11.75)، بیکاران (11.39) و شاغل غیردولتی (11.33)، افراد دارای هزینه خانوار تا دو میلیون و پانصد هزار تومان (10.87)، طبقه اجتماعی پایین (10.36) و درنهایت متولدان روستایی (12.05)، میزان گرایش به تخلفات رانندگی بیشتری نسبت به سایرین دارند. آزمون پیرسون نشان می‌دهد که کنترل رسمی (0.432-) و غیررسمی (0.398-) با تخلفات رانندگی رابطه معکوس و معنی‌داری دارد. در این میان ابعاد کنترل رسمی (هویت شغلی، هویت‌سازمانی، نظارت و عملکرد پلیس راهور) و کنترل غیررسمی (هویت محلی، تعلق اجتماعی و هویت مذهبی) با تخلفات رانندگی رابطه معنی‌داری داشته است.

    نتیجه‌گیری: 

    مطابق نتایج پژوهش؛ هرچه نظام کنترل رسمی و غیررسمی در کنار همدیگر برای کنترل تخلفات رانندگی به کار گرفته شوند، به همان میزان سطح تخلفات رانندگی پایین خواهد آمد. چون دلایل تخلفات رانندگی امری فرهنگی-اجتماعی است که انتظار می‌رود پلیس راهور متناسب با پیشنهادهای این پژوهش؛ به میزان و نحوه اعمال این سیاست‌گذاری راهوری اقدام نماید.

    کلیدواژگان: کنترل غیررسمی و رسمی، تخلفات رانندگی، تعلق اجتماعی، هویت سازمانی-شغلی
  • آرزو عظیم زاده، مژگان حیاتی صفحات 167-206
    زمینه و هدف

     رفتار رانندگی پرخطر یکی از مهم‌ترین علل حوادث و سوانح رانندگی و به دنبال آن مرگ و ناتوانی در افراد است. جهت پیشگیری و کاهش این صدمات، از روش‌های مختلفی استفاده شده است که یکی از آن‌ها مداخله‌های روان شناختی است. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودشفقتی ذهن‌آگاهانه بر رفتار رانندگی پرخطر انجام شده است.

    روش

     این تحقیق از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی و طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری، شامل کلیه رانندگان دارای 30 امتیاز منفی در سه ماهه اول سال 1400 در شهر تهران بودند که از این تعداد، 30 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه رفتار رانندگی منچستر (1990) بود. کلیه شرکت‌کنندگان، در هر دو گروه، قبل و پس از مداخله و 3 ماه بعد در مرحله پیگیری به آن پاسخ دادند. آموزش خودشفقتی ذهن‌آگاهانه طی 8 جلسه (هفتگی(، هر جلسه 60 دقیقه برای گروه آزمایش ارایه شد و گروه گواه، هیچ مداخله ای دریافت نکرد.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌های این تحقیق نشان داد که آموزش خودشفقتی ذهن‌آگاهانه بر رفتار رانندگی پرخطر موثر بوده و باعث کاهش آن شده است. همچنین بین گروه‌های آزمایش و گواه در خرده‌مقیاس‌های رفتار رانندگی پرخطر (لغزش‌ها، تخلفات عمدی، اشتباهات، تخلفات غیرعمدی) تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه‌ گیری: 

    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که  آموزش خودشفقتی ذهن‌آگاهانه در کاهش رفتار رانندگی پرخطر موثر است، می‌توان از این آموزش به شکل اختصاصی برای رانندگان پرخطر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتار رانندگی، رانندگی پرخطر، تنظیم هیجان، ذهن آگاهی، خودشفقتی ذهن آگاهانه
  • وحید یادگاری، میلاد غیاثوند صفحات 207-232
    زمینه و هدف

    برابر سند توسعه پایدار 2030 سازمان ملل، مدیریت و توسعه پایدار شهری دو عامل حیاتی در تحقق زندگی کیفی برای مردم هستند که بایستی دولت ها متعهد گردند. برابر هدف شماره 11 از اهداف 17 گانه این سند،  فراهم آوردن و مدیریت امکان دسترسی به سامانه های نقل وانتقال ایمن، مقرون به صرفه، قابل دسترسی و پایدار برای همه، از موارد کلیدی می باشد. بدون شک تحقق این هدف با توجه به تجربه کشورهای پیشرو، نیاز به تحولی جدی و توجه به فناوری های نوین و نوظهوری مثل اینترنت اشیا در مدیریت حمل ونقل و ترافیک دارد. هدف این پژوهش اولویت بندی کاربردهای اینترنت اشیا در بخش حمل ونقل و ترافیک ایران برای دستیابی  به توسعه پایدار است.

    روش

    روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی  است و از لحاظ ابزار گردآوری اطلاعات،  توصیفی به شمار می رود و با توجه به روش پژوهش (فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی در میان پژوهش های توصیفی از از نوع پیمایشی تک مقطعی است. پس از جمع آوری ماتریس های مقابسه زوجی توافقی، به شاخص ها وزنی اختصاص یافت و اولویت کاربردهای فناوری اینترنت اشیا تعیین شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته پژوهش، شاخص های کامیابی اقتصادی و کیفیت زندگی به ترتیب بیشترین اهمیت را برای توسعه پایدار اینترنت اشیا در بخش حمل ونقل ایران دارند. همچنین مهم ترین اولویت در ایران برای استفاده از فناوری اینترنت اشیا در بخش حمل ونقل و مدیریت ترافیک، به ترتیب کاربردهای مدیریت نقاط (01 /0)، مدیریت محور (08/0) ، مدیریت پارکینگ (11/0) ، مدیریت وقایع و حوادث (11/0)، پالایش آلاینده (29/0) و نظارت بر شبکه (30/0) شناخته شدند.

    نتیجه گیری:

     نتیجه مطالعات مروری و تحلیل داده های کمی بیانگر نقش مستقیم اینترنت اشیا در حوزه مدیریت حمل ونقل و مدیریت ترافیک و دستیابی به توسعه پایدار و ایجاد رویکردهای نوآورانه در مدیریت ترافیک و حمل ونقل ایران با بهره گیری حداکثری و هدفمند از فناوری های نوظهور می باشد که کمتر مورد توجه قرارگرفته است. نوآوری این تحقیق تبیین جایگاه فناوری نوظهور اینترنت اشیا و اولویت بندی بهره گیری از آن برای توجه و برنامه ریزی مدیران پلیس راهور و سایر حوزه های مرتبط می باشد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، توسعه پایدار، حمل ونقل هوشمند، سلسله مراتبی فازی
  • شهریار خالدی، حسن بهتوئی، قاسم کیخسروی، مهدی صداقت صفحات 233-264
    زمینه و هدف

     با توجه به شدت تصادفات در شرایط هوای برفی و یخبندان، و وقوع زیاد تصادفات منجر به فوت در این شرایط در استان قزوین، هدف این مقاله دستیابی و اولویت بندی عللی است که منجر به ایجاد علل تامه تصادفات جاده‌ای منجر به فوت در شرایط هوای برفی و یخبندان در استان قزوین شده‌اند، است.

    روش

     از دو روش به طور همزمان استفاده شده است اول روش مطالعات اسنادی: گزارشات پلیس راهور در محدوده 10 ساله اخیر یعنی 1390 تا 1399در تصادفاتی که در یکی از شرایط اقلیمی یخبندان، برف و کولاک رخ داده‌اند، و روش تحلیل محتوا با ابزار مصاحبه از کارشناسان تصادفات و رانندگان استفاده شد و در نهایت برای مدلسازی یک گروه14نفره خبره از کارشناسان ارشد تصادفات به عنوان پنل خبرگی انتخاب شده و در فرایند 6 مرحله ای مدلسازی ساختاری- تفسیری شرکت نمودند.

    یافته‌ها:

     یافته‌های مصاحبه با کارشناسان و رانندگان نشان داد که دید افقی کم، لغزندگی جاده، باد شدید، سرمای شدید، انعکاس نور، سرعت بالا، خستگی وخواب آلودگی، خوردن و آشامیدن، عصبانیت و استرس، استفاده از تلفن همراه، عدم رعایت مقررات، رانندگی در شرایط خاص، ایمنی جاده، مصرف مواد مخدر، مشروبات الکلی و داروهای خواب آور، عدم مهارت در رانندگی، مهمترین علل ایجابی 5 عامل اصلی تصادفات جاده‌ای عدم توجه به جلو، عدم رعایت فاصله طولی و عرضی، تخطی از سرعت مطمینه، انحراف و تجاوز به چپ و نقض ماده4 هستند. همچنین مدلسازی ساختاری-تفسیری نشان داد که این علل در 3سطح از استقلال در ارتباط با یکدیگرهستند،که دو علت سطح3 سرمای شدید و خوردن و آشامیدن به طور مستقیم بر سایر موارد موثر بوده اند و4علت استفاده ازتلفن همراه، عصبانیت و استرتس، لغزندگی و دید افقی کم، بر عوامل6گانه سطح1موثر هستند.

    نتیجه‌گیری:

     اغلب علل ایجابی که علت های تامه معلول آنها هستند از اشتباهات انسانی سرچشمه می‌گیرند؛ همچنین در شرایط برف و یخبندان عامل محیط، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است، که منظور از محیط شرایط آب و هوایی، شرایط و ایمنی جاده ها را در بر می‌گیرد؛ بنابراین عمده عوامل بروز تصادفات جاده ای منجر به فوت در شرایط برف و یخبندان در استان قزوین عوامل انسانی و محیطی هستند و هرکدام از علل 12 گانه هم به طور خاص و هم در ارتباط با سایر علل می‌توانند موجب بروز تصادفات جاده‌ای شوند.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، علل تامه، ایمنی، شرایط اقلیمی، قزوین، مدل سازی ساختاری- تفسیری
|
  • Vahid Samadpour, Fahimeh KHosh Ahang ghasr, AliAsghar Sarizadeh, seyyed teymour hosseini Pages 9-42
     Background and Aim

    Calculating the speed of accidents is an important part of the collision scene. In the last two decades the design of the car brake system has changed and most cars are equipped with ABS anti-lock system. However, the braking function of the vehicles can be found in a significant way, and this causes the cars to crash when they collide with them. As in such cars, the effect of braking on the road surface is unstable and does not last long. The purpose of this article is to use the processing of images obtained from video footage to calculate the speed of vehicles involved in an accident.

    Method

    In this research, to solve the problem of determining the speed of vehicles equipped with (ABS) in traffic accidents, the processing of images from municipal surveillance cameras or any project cameras in the city, according to their location and angle, and a homographic method has been used. This method directly determines the speed of the vehicle by using the video of a car accident and converting it into several frames, regardless of the dimensions of the vehicle.

    Findings

    The research findings show that the relative error between the calculated speed and the actual speed is less than 4%.

    Results

    The proposed method generally overcomes the shortcomings of conventional methods of calculating speed. Also, this method has simpler calculations than other image processing methods, such as the nail-hole model (Pine-Hole) or image conversions, and requires less information and measurements on the ground.

    Keywords: Speed, Crash, Image processing, Homographic Method
  • vali Moridi, Manijeh Zohurian pardel, Reza Borna, Alireza Shakiba Pages 43-80
    Background and Aim

    Road accidents are killing a large number of citizens every year and it is actually considered one of the serious issues of the country and Lorestan province. The main goal of this research is to analyze the vulnerability of the Khorram Abad-Boroujerd axis road transport network under climate change conditions.

    Method

    The method used in the present study is double mass test, temporal-spatial analysis using Gis software and forecasting future conditions under the scenario and global climate model in a 30-year statistical period, which temporal and spatial analysis of data has been investigated by weighting method. In addition, linear regression has been used to investigate the relationship between accidents.

    Findings

    It showed that the most effective climatic indicators in this axis, which is the longest and most important axis of Lorestan province, are the maximum daily precipitation in the month and cold days. Also, the trend of indicators in the middle and end parts of this axis is decreasing and the amount of accidents shows the same trend. Unlike the beginning and end areas of the axis, two indicators affecting this axis in the middle areas show an increasing trend. The number of accidents during the statistical period affected by these two indicators is increasing.

    Results

    The fit of the regression model for the studied axis is significant at the P 0.05 level and the most effective climatic indicators are the maximum one-day rainfall and cold days respectively. In the forecast estimates, the highest amount of accidents in the central parts of the axis is about 5-6% for two RCP scenarios of 4.5 and 8.5. The results of this research have been consistent with the research conducted under the headings related to climate and road accidents by Francois, Stoker et al. and Amlong and Wiener.

    Keywords: Climate change, Road, Double crime, Accident, Khorramabad, Borujerd
  • taha ashayeri Pages 117-165
    Background and Aim

    Social control; It is a means of supervision, guidance, adaptation of a person to the laws of the society, and also a preventive means of violation and social delinquency, which is of two types: formal (criminal punishments) and informal (rejection, ridicule, and blame). In the city of Ardabil, the amount of traffic violations has been increasing in recent years. The main purpose of the research is to study the relationship between social control and drivers' violations among the citizens of Ardabili in 2022.

    Method

    The current research method is a survey (quantitative and using a questionnaire) and its statistical population is 480,322 people, 384 people were selected through Cochran's formula and the questionnaire (standard and researcher-made) was distributed among citizens (men and women) by simple random sampling method. . The validity of the research has been estimated by social science experts and its reliability through Cronbach's alpha (0.7).

    Findings

    The results show that different groups of men (10.46), single people (12.7), age group 18 to 30 years old (12.07), illiterate and with the elementary education people (11.75), unemployed (11.39) and non-government workers (11.33), people Those with household expenses up to two million five hundred thousand tomans (10.87), low social class (10.36) and those born in rural areas (12.05) tend to commit traffic violations more than others. Pearson's test shows that formal (-0.432) and informal (-0.398) control has an inverse and significant relationship with driving violations. Meanwhile, the dimensions of official control (occupational identity, organizational identity, traffic police supervision and performance) and informal control (local identity, social belonging and religious identity) have had a significant relationship with traffic violations.

    Results

    According to the research results; the more formal and informal control systems are used together to control traffic violations, the lower the level of traffic violations will be. Because the reasons for traffic violations are a socio-cultural issue, traffic police are expected to adapt to the suggestions of this research; Take action on the extent and manner of applying this traffic policy.

    Keywords: Informal, formal control, Traffic violations, Social belonging, Organizational-occupational identity
  • Arezoo Azimzade, Mozhgan Hayati Pages 167-206
    Background and Aim

     Aggressive driving behavior is one of the most important causes of accidents, followed by death and disability in people. In order to prevent and reduce these injuries, various methods have been used, one of which is psychological interventions. In this regard, the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of mindful self-compassion training on risky driving behavior.

    Method

    This research is a semi-experimental research and a pre-test post-test design with a control group. The statistical population included all drivers with the negative score of 30 in the first season of 2011 in Tehran, of which 30 people were selected as a sample by purposeful sampling and were randomly divided into two experimental and control groups (15 people). The research instrument was the Manchester Driving Behavior Questionnaire (1990). All participants, in both groups, answered it before and after the intervention and 3 months later in the follow-up phase. Mindful self-compassion training was provided to the experimental group during 8 sessions (weekly), each session lasting 60 minutes, and the control group did not receive any intervention. The data was statistically analyzed using SPSS 26 and repeated measures analysis of variance test.

    Findings

     The results showed that mindful self-compassion training was effective on risky driving behavior and reduced it. Also, there was a significant difference (p<0.005) between the test and control groups in the subscales of risky driving behavior (slips, intentional violations, mistakes, unintentional violations).

    Results

    Based on the results obtained in this research and considering that mindful self-compassion training is effective in reducing aggressive driving behavior, this training can be used specifically for high-risk drivers.

    Keywords: Driving behavior, Aggressive driving, Emotion regulation, Mindfulness, Mindful self-compassion
  • vahid yadegari, Milad GHiyasvand Pages 207-232
    Background and Aim

    According to the UN Sustainable Development Document 2030, urban sustainable management and development are two vital factors in the realization of qualitative life for the people that governments must commit to. Equal to target no. 11 of the document's 17 objectives, providing and managing access to secure, affordable, accessible and sustainable transfer systems for all is one of the key issues. Undoubtedly, the realization of this goal, due to the experience of leading countries, requires a serious change and attention to new and emerging technologies such as IoT in the management of transportation and traffic. The aim of this study was to prioritize the internet applications of objects in Iran's transportation and traffic sectors to achieve sustainable development.

    Method

    The research method is applied in terms of purpose and is descriptive in terms of data collection tools and according to the research method (fuzzy analytical hierarchy process) among descriptive researches is a single-sectional survey. After collecting contingent paired comparison matrices, weighted indices were assigned and priority of applications of IoT technology was determined.

    Findings

    Based on the findings of this study, economical and quality of life quality indicators have the most importance for sustainable development of internet of objects in Iran's transportation sector, respectively. Also, the most important priorities in Iran for using IoT technology in transportation and traffic management were point management applications (0.01), axis management (0.08), parking management (0.11), accident management (0.11), pollutant refining (0.29) and network monitoring (0.30).

    Results

    The results of the studies and quantitative data analysis indicate the direct role of IoT in the field of transportation management and traffic management and achieving sustainable development and creating innovative approaches in traffic management and transportation of Iran using maximum and targeted use of emerging technologies that have been less considered. The innovation of this research is to explain the position of emerging IoT technology and prioritize its use for attention and planning of traffic police managers and other related areas.

    Keywords: IoT, Sustainable Development I, ntelligent Transportation, Fuzzy Hierarchy
  • Shahriyar Khaledi, Hassan Behtooiey, Ghasem Keykhosravi, Mahdi Sedaghat Pages 233-264

    Background and Aim : 

    Considering the severity of accidents in snowy and icy weather conditions, and the high occurrence of accidents leading to death in Qazvin province, the purpose of this article is to find and prioritize the causes that lead to the creation of all the causes of road accidents leading to death in the conditions of snow and ice in Qazvin province.

    Method

    Two methods have been used at the same time, the first is the method of documentary studies: traffic police reports in accidents that occurred in one of the climatic conditions of frost, snow and blizzard, 2012-2020 years, and the method of content analysis with tools Interviews of accident experts and drivers were used, and finally, a group of 14 senior accident experts were selected as an expert panel and participated in the 6-step process of structural-interpretive modeling.

    Findings

    The findings showed that low horizontal visibility, slippery road, strong wind, severe cold, light reflection, high speed, fatigue and sleepiness, eating and drinking, anger and stress, use of mobile phones, non-compliance with regulations, driving in special conditions, road safety, consumption of drugs, alcoholic beverages and sleeping pills, lack of driving skills, were the most 5 main important causes of road accidents: failure to pay attention to the front, failure to observe longitudinal and lateral distance, violation of safe speed, Deviation and encroachment to the left are a violation of Article 4th . Also, the structural-interpretive modeling showed that these causes are related to each other at 3rd    level of independence, that the two causes of 3rd level extreme cold and eating and drinking have directly affected other cases, and the 4th causes of using mobile phones, anger and stress, slippage and horizontal vision Low, they are effective on the 6 factors of level.

    Results

    Most of the causes originate from human mistakes; Also, in the conditions of snow and frost, the environmental factor has been assigned the second rank, which includes the meaning of weather conditions, road conditions and safety; Therefore, the main causes of road accidents leading to death in snow and ice conditions in Qazvin province are human and environmental factors, and each of the 12 causes can cause road accidents both specifically and in connection with other causes.

    Keywords: Accidents, Causes of accidents, Safety, Climatic conditions, Qazvin, Structural-interpretive modeling